Nederlandse sigaren

sigarenexportDe Nederlandse shortfillers staat al eeuwen bekend als een excellente kwaliteits sigaar en is zeer gewild over de gehele wereld. De Nederlandse handelsgeest en ondernemerschap heeft ervoor gezorgd dat Neder-land nu de grootste sigaren exporteur van de wereld is geworden. Meer dan 2 miljard sigaren worden jaarlijks geëxporteerd naar meer dan 100 landen!

De Nederlandse kennis omtrent de tabak stamt al uit het koloniale verleden en tabak werd zowel uit de gehele wereld ingevoerd als in eigen land verbouwd. Het laatste gebeurd nog nauwelijks. De Nederlandse sigaar verschilt enorm van de longfiller sigaren uit de rest van de wereld. De Nederlandse shortfillers zijn een melange van diverse versnipperde tabakssoorten nu veelal afkomstig uit Java, Cuba, Brazilië en Sumatra. Wellicht dat de Nederlandse “ons ben zuunig mentaliteit” ervoor gezorgd heeft dat Nederland geen longfillers produceert, omdat zo alle tabak gebruikt kon worden.
 

Nederlandse sigaren industrie

sigarenfabriekDe Nederlandse sigaren industrie kwam vanaf 1800 goed op gang, tot die tijd werden de sigaren geïmporteerd vooral uit Brazilië , Cuba , Spanje en Engeland. Na 1850 had bijna elke stad had wel minstens één sigaren fabriek die zich vooral bezig hielden met de lokale markt. Transport en distributie waren in die tijd een stuk lastiger dan nu. Vermoedelijk is het Albertus Hillen uit Delft geweest die vanaf 1770 diverse tabaksproducten is gaan maken. Johan Lehmkuhl start in 1826 als eerste in Kampen een kleine sigarenmakerij en produceert louter sigaren.

De meeste sigarenmakerijen hadden hun eigen winkel waarin zij de sigaren verkochten. Ook verkochten zij hun sigaren aan de lokale winkels voor koloniale waren, op de markt en gingen ze persoonlijk bij de boeren op het platteland langs. Kortom binnen de bepekte mogelijkheden van export bedienden zij de lokale markt zo goed als ze konden.
 

De 'moderne' tijd

sigarenmachineEind 19e eeuw is er tevens sprake van een eerste mechanisatiegolf. Het strippen en kerven van de tabak gebeurde nu machinaal. Niet alleen deed de mechanisatie zijn intrede, er is tevens sprak van hervestiging naar lage lonen streken buiten de randstad en groeiden de fabrieken van een tien tot twintig medewerkers tot ruim boven de 100. Hendry van Abbe (Karel I) was een van de eerste die wegtrok uit Amsterdam en zich vestigde zich in Eindhoven.

Tussen de beide wereldoorlogen verdwenen vele kleine fabriekjes die nog steeds uitsluitend voor de lokale en regionale markt produceerden. De invoer van omvangrijke hoeveelheden goedkope sigaren uit Duitsland, de aanpassing van de tabaksaccijns in 1922 en de beurscrash op Wallstreet 1929 en de daaropvolgende crisis van de dertiger jaren, waren funest voor deze bedrijven.

Na de Tweede Wereldoorlog, toen de economie weer langzamerhand op gang kwam en het herstel zich inzette bleek dat de sigarenproductie definitief in handen was gekomen van een aantal grote producenten vooral gevestigd in het zuiden en midden van ons land. Ook verdween definitief het handwerk. De Nederlandse sigaar werd vanaf nu geheel machinaal geproduceerd. Helaas werden vanaf 1950 vele overgebleven Nederlandse sigarenbedrijven stap voor stap zullen overgenomen door grote multinationals. Alhoewel veel van de bekende merken nog steeds bestaan en de hoofdkantoren nog steeds in Nederland staan maken ze nu onderdeel uit van een buitenlandse multinational. Slechts enkele bedrijven zijn in Nederlandse handen gebleven.
 

Industrieel erfgoed

Willem II fabriekHelaas zijn er niet veel oude fabrieken bewaard gebleven voor het nageslacht Vele fabrieken werden tussen 1960 en 1980 gesloopt en verdween het machinepark in de hoogovens. Een klein deel van het restant dat toch overgebleven is, heeft een waardering gekregen als industrieel erfgoed. Diverse gebouwen hebben nieuwe functies gekregen als woon- en werkplaats of hebben de monument status gekregen zoals de Van Nelle fabriek in Rotterdam en de Willem II / Goulmy en Baar sigarenfabriek in Den Bosch. De oude sigarenfabriek De Olifant in Kampen doet nog werkelijk dienst als fabriek / hoofdkantoor.

Gelukkig zijn er in Nederland nog diverse succesvolle, zowel traditionele als ook ultramoderne sigarenfabrikanten aanwezig, zoals: Agio Cigars, Ritmeester Cigars, Swedish Match en kleinere als Van der Donk, de Olifant en Vantas.
 
Nederlandse sigaren modellen
De Nederlandse sigaar is in te delen in een aantal maatsoorten. Welke soort je rookt is een beetje afhankelijk van hoe lang je wilt genieten en wat voor smaak beleving je wilt. Heb je weinig tijd dan rook je Cigarillo. Wil je 2 uur genieten dan kan een enkele Corona in rustig tempo volstaan. Smaken kunnen tussen de verschillende fabrikanten verschillen. Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen samenstelling van de melange van tabak soorten voor de vulling, omblad en het dekblad.

Niet alleen heeft de vorm van de sigaar invloed op de rooktijd, maar ook op de smaak. Bij een dikkere sigaar is de brandtemperatuur lager en hierdoor wordt verkolen voorkomen. En dat komt de smaak ten goede. Bij een dunnere sigaar is de brandtemperatuur hoger, hierdoor zijn dunnere sigaren pitteger en bitterder van smaak. Bij dikkere sigaren zijn binnengoed, omblad en dekblad beter in balans. Met als gevolg een breed ontwikkeld volwassen aroma.

cigarillo
Cigarillo: In de volksmond ook wel de spriet genomd. Slank model, 9,3 cm laang en een diameter van 8 a 9 mm. Uitermate geschikt voor een wat korter rook moment. Door z'n bescheiden diameter ontwikkelt zich een aroma dat het midden houdt tussen pittig en zacht. Een lichte sigaar.

Senoritas
Senoritas: Meest gerookte model en niet zonder reden. Combineert het rijkere aroma van de grotere sigaren met het korte rook moment van de kleinere modellen. De senorita is tussen de 10 en 11,2 cm lang en heeft een diameter van 1,2 cm. Voor liefhebbers die even wat minder ruim in hun tijd zitten. En voor hen die voor het eerst met het fenomeen sigaar willen kennismaken.

Wilde Havana
Wilde Havana: De wilde havana is een senoritas met flos (niet recht afgesneden vuureinde) . Het is een heerlijke sigaar die dankzij het ietwat ongeorganiseerde vuureinde, het voorvoegsel "wild" meegekregen heeft.

Tuitknak
Tuitknak: Groot rook genoegen verpakt in een authentiek model. Vraagt ongeveer evenveel tijd als een senoritas maar smaakt net een tikje minder pittig. Let op en maak niet de beginnersfout , u rookt de tuiknak aan het wat bredere eind en u steekt hem aan het spitse eind aan. Aangezien het dekblad veel smaak produceert heeft de tuitknak in het begin een heel lekkere smaak omdat het vrijwel alleen bestaat uit het dekblad. Lengte 116 en diameter 13 mm.

Panatella
Panatella: Panatella's, ook wel slanke coronas genomend, hebben als voornaamste kenmerk dat ze relatief lang zijn (tot 12,4 cm) in verhouding tot hun dikte (1 cm). Dit elegante model wordt vooral door vrouwen en jongere rokers op waarde geschat.

Corona
Corona: De corona is de ultieme after-dinner sigaar en ook wel de koning onder de sigaren genoemd. Voor de melangeur is dit model een proeve van zijn vakmanschap. Dit model geeft hem de gelegenheid binnengoed, omblad en dekblad optimaal op elkaar af te stemmen. Corona's hebben, mits goed gefabriceerd natuurlijk, een ideale brandtemperatuur en dus een ongekende zachtheid. Neem er wel een klein uurtje de tijd voor. Lengte 124 tot 144 mm en diameter 13 tot 16 mm.

(advertentie)


 
De Nederlandse sigaar

(advertentie)