Cubaanse sigaren

cubaanse-sigarenCuba en sigaren is bijna een synoniem. Sigaren zijn wellicht kenmerkender voor Cuba, dan Fidel Castro, Che Guavera, oude Cadillacs, het communisme en de raket crisses bij elkaar. Zeker als je kijkt naar de lange historie van de Cubaanse sigaar die al stamt ver voor de tijd dat Columbus in Cuba aan land ging en de tabaksplant mee terugnam naar Europa en het roken in Europa een ware rage werd. Hierdoor werd de sigaar van groot economisch belang voor Cuba en werd de sigaar het nationale symbool. In 1863, waren er in Havana maar liefst 516 middelgrote fabrieken die 15128 tabaqueros in dienst hadden. Daarnaast waren er nog 36 grote tabaksfabrieken, van het Arsenaal en het Bango, waar dwangarbeiders werken, en de forten van Cabana en de Carcel, waar gemiddeld 700 soldaten voor straf sigaren maakten, worden bijgeteld. Tegenwoordig worden jaarlijks meer dan 200 miljoen sigaren geproduceerd.
 

Pinar del Rio

cubaans-landschapEen kenner zal zeggen dat er in Cuba de beste en lekkerste sigaren gemaakt worden. De beste tabak zou volgens veel mensen groeien tussen de groene heuvels van de provincie Pinar del Rio. De klimatologische omstandigheden voor de groei van tabaksplanten schijnt daar het beste te zijn. Tel daarbij op de allure van bekende rokers van Cubanen als Castro en Churchill, en de handelsembargo van de VS en het is duidelijk waarom Cuba de naam heeft 'de beste' te zijn. Meestal verdiend, maar er zijn ook uitzonderlijk goede Dominicanen die makkelijk kunnen wedijveren met de beste sigaren uit Cuba. Dit komt ook vooral omdat vele Cubanen gevlucht zijn na de revolutie en hun skills hebben meegenomen naar de buurlanden als de Dominicaanse Republiek, Honduras, Nicaragua.
 

Het authentieke Cubaanse landschap

Pinar del RioHet authentieke Cubaanse land-schap staat vol met boerderijen, tabaksschuren, casas del tabaco (driehoekige droogkamers bedekt met palmbladeren, waar de tabaksbladeren in worden gedroogd) en kleine fabriekjes.

Als je zelf een bezoekje gaat brengen aan Cuba dan kun je de Cubaanse sigaren gaan bekijken. Er zijn veel sigarenfabrieken (onder andere Francicso Donatien in Pinar del Rio) te vinden en daar mag je met je eigen ogen gaan bekijken hoe de tabaqueros aan het werk zijn. Je krijgt vaak een rondleiding en wordt aan de sigarenrollers voorgesteld. Je mag zelfs ook proberen om een Cubaanse sigaar te gaan rollen.
 

Tabaqueros

tabaquerosAlle medewerkers zitten in lange rijen achter elkaar, ze zitten dan op houten werkbanken. Deze lijken op een soort lessenaars zoals we deze in Nederland kennen. Tijdens het werk mogen ze zoveel sigaren roken als ze maar willen, en tijdens het werk worden ze voorgelezen omdat het vaak eentonig werk is. Een top sigarenroller maakt gemiddeld 120 sigaren per dag en van alles wat zij maken mogen ze er elk iedere dag twee mee naar huis nemen. Als je het zelf wilt gaan doen plan dan een lange vakantie want het duurt ongeveer negen maanden voordat iemand een goede sigarenmaker is.
 

Echte en valse Cubaanse sigaren

handgemaakte lonfillersAlle echte Cubaanse sigaren worden door een staatsonderneming Habanos genoemd en worden streng gecontroleerd. Sigaren worden elke dag vanuit de verschillende fabrieken verzameld en naar het Habanos magazijn gebracht, in afwachting van export. Over de hele wereld zijn Habanos importeurs benoemd, die een groot gedeelte van deze sigaren toegewezen krijgen, daarnaast kunnen zij een klein gedeelte zelf bestellen. Een nog kleiner gedeelte wordt onder de ongeveer twintig binnenlandse sigarenwinkels op Cuba verdeeld. Bijna al deze winkels zijn gevestigd in Havana.

Ongeveer iedere twee weken krijgen de talrijke winkels in Havana een deel van de sigaren toegewezen, voornamelijk kleine sigaren maar ook enkele van de populairdere grote sigaren (Robustos, Churchillís, Torpedo's, Double Coronas) waar iedereen op uit is. U kunt niet zomaar naar Havana vliegen en de sigaren kopen die u wilt. Grote modellen sigaren zijn heel moeilijk te vinden. Deze worden relatief weinig geproduceerd en slechts een klein gedeelte wordt in Cuba verkocht. Deze sigaren worden gekocht door de vele toeristen uit alle landen die ernaar op zoek zijn. Daarom zijn er maar weinig Cubaanse sigaren die vanuit de winkels in Cuba Nederland bereiken. Qua particuliere export mag je van de Cubaanse douane 50 grote sigaren meenemen, Je mag er achter maar 25 invoeren bij de Nederlandse douane.
 

He Amigo!! sigaartje kopuh

Cubaanse straathandelaarOndanks het handelsembargo dat de VS in 1963 instelde (door JFK die de dag voor het tekenen nog snel even 1000 exemplaren van zijn favoriete merk Petit H.Upmann's liet inkopen) exporteerd Cuba zijn sigaren wel naar vele andere landen. Met het embargo en het imago van de Cubaanse sigaar is de vraag groter dan ooit hetgeen ook resulteert in toename van 'valse' Cubaanse sigaren. Valse sigaren zijn niet per definitie vals maar veel vaker niet de geselecteerde originele sigaren die je in Cuba in de winkels koopt

Vaak zijn de 'valse' sigaren sigaren die voor de interne markt bedoeld zijn. Alle gerolde sigaren die niet mooi zijn of vlekken vertonen worden niet geŽxporteerd. Ook alle sigaren gerold door leerlingen of sigaren met enige fout worden in Cuba zelf verkocht en door de Cubanen zelf gerookt.

Dit zijn vaak de sigaren die je ook op straat kunt kopen van honderden sigaren runners die hun waren aan niet toeristen aanbieden, vaak met de mooiste verhalen. Naast deze 'afgekeurde' sigaren verschijnen op straat ook sigaren thuis gemaakt door echte sigarenmakers die de tabak hebben "gevonden" bij de tabaksboeren. Het is gewoon de originele tabak die ook voor de fabriekssigaren wordt gebruikt. Maar het komt ook voor dat op straat troep in bananenbladeren wordt aangeboden.

(advertentie)


 
Cubaanse sigaren

(advertentie)